:: Основно меню
 
:: Шахмат
 
:: Кой е в сайта
Потребители на линия: 3

Регистрирани: 0
Анонимни: 3

още...
 
:: Полезни
 
Промяна в системни настройки на сървъра!
Здравейте почитатели на шахмата!
Считано от 3 април 2017г., преминаваме към използването на SSL сертификат (HTTPS) за сайта Chessfish.com. Това е нова версия на стария HTTP протокол, която предлага защитена връзка при свръзването със хостинг сървъра. Това е технология на настоящето и бъдещето.
Надяваме се, че няма да имате проблеми с новата настройка. В случай на нужда, моля пишете ни на адрес: web@chessfish.com и ще ви съдействаме, за да можете да влезете в сайта!
Най-важно е да използвате достатъчно нова версия на вашия браузър, за да си осигурите нормална работа със сайта! Поддръжка на сайта от агенция Градивните!
Присъединете се към нашето общество!

Всички Вие почитатели на шахматната игра можете да публикувате в Шахматния портал на България! Екипът на ChessFish.com призовава всички организатори, съдии и участници - бъдете наши репортери.

(1) 2 3 4 ... 52 »

България е европейски отборен шампион за жени за 2023г.

България е европейски отборен шампион за жени за 2023г.

На играното в Будва (Черна Гора) европейско отборно първенство (10-20 ноември 2023г.), нашите момичета станаха шахматни царици (Европейски шампионки отборно 2023), без да допуснат загуба и завършиха еднолично на първо място.

Европейските шампионки отборно 2023 са в състав:
ГМ Антоанета Стефанова 2417 - 5т. от 8 партии
ММ Мюргюл Салимова 2412 - 6.5т. от 9 партии
ГМЖ Виктория Радева 2332 - 4т. от 5 партии
ФМ Гергана Пейчева 2287 - 5.5т. от 9 партии
ГМЖ Белослава Кръстева 2262 - 2т. от 5 партии

Победата в шампионата не дойде лесно и завърши с многочасова драма!! В последния кръг, нашите играха срещу най-силния отбор по ЕЛО-коефициент - Грузия, които обаче в рамките на турнира не се представи добре и опитваха да наваксат, за да се класират по-призово...

На 2-ра дъска, Нюргюл Салимова направи сравнително бързо равенство, след 3-кратно повторение на позицията. Изглежда нейната съперничка е респектирана от резултатите й на шампионата и предпочете сигурно равенство, пред трудна и дълга битка.

На 4-та дъска, Белослава Кръстева беше в тежка позиция срещу много силна грузинка и шансовете да загуби бяха над 70%. Тя се бори много дълго време, но през цялото време позицията беше тежка.

На 1-ва дъска, капитанът ни някогашна световна шампионка ГМ Антоанета Стефанова, като най-опитната в отбора, виждайки очертаващата се загуба на последна дъска и равенството на другите 2 дъски, пое своята отговорност и премина към позиционна игра, опитвайки се да надиграе съперничката си, за да компенсира 4-та дъска. Пресмятайки тактически форсиран вариант с няколко хода по-далеч от съперничката си, ГМ Стефанова успя да запише разгромна победа. С това, имайки предвид очертаващата се загуба на 4-та дъска, резултатът щеше да е равен и 3-та дъска остана решаваща - за мача и за титлата!

На 3-та дъска, след драма с над 5 часа игра, между Гергана Пейчева 2287 и грузинката Lela Javakhishvili 2440, в крайна сметка грузинката не успя да реализира пробив при по-добра позиция (драма!! - над 2ч. в по-добра позиция), а в ендшпила не издържа - допусна решаваща грешка и загуба.
Драматичната партия можете да разгледате от:
https://lichess.org/broadcast/european-team-championship--women/round-9/LIyJN93w/N6VpmpVT

За нашите момичета дори равен мач беше достатъчен за титлата, но съдбата в крайна сметка отреди още една победа и еднолично лидерство в класирането.

Европейско отборно първенство 2023 - Крайно класиране (топ 6):
1. България - 16т.
2. Азербайджан - 15т.
3. Франция - 12т.
4. Украйна - 12т.
5. Гърция - 12т.
6. Полша - 12т.

Цялото крайно класиране:

https://chess-results.com/tnr832216.aspx?lan=1&art=0&rd=9&turdet=YES&flag=30

В класирането по дъски:
1-ва дъска - 4-то място за Антоанета Стефанова, rating-performance: 2518
2-ра дъска - 1-во място за Нюргул Салимова, rating-performance: 2530
4-та дъска - 4-то място за Гергана Пейчева, rating-performance: 2385
5-та дъска - 9-то място за Белослава Кръстева, rating-performance: 2182
Виктория Радева записа rating-performance: 2473 (топ-4), но понеже няма 5 партии на една и съща дъска, не е включена в класирането.
Сравнително равномерно представяне от почти всички шахматистки.

Нашите шахматистки започнаха надпреварата 5-ти по рейтинг, но младостта на отбора ни означава, че младите шахматистки в момента са по-мотивирани и са в прогрес, така че с малко (или повече) късмет - успяха да стъпят на върха в надпреварата.
Коментирайте (396 преглеждания)

Световната шахматна федерация с информация за Българските шахматисти

Световната шахматна федерация публикува информация за Българските шахматисти.

Поради временното изключване на Българската Федерация по шахмат от ФИДЕ, българските състезатели имат право да участват във ФИДЕ индивидуални турнири, като за целта е нужно индивидуална регистрация и заплащане на съответна FIDE-такса.

Турнири - турнирите в България не могат да се регистрират и да се смятат за рейтинг.

Затруднения има и за арбитри (шахматни съдии), както и за шахматисти, които искат да придобият титла - международен майстор (IM/WIM) и гросмайстор (GM/WGM)...
Цялата новина... | Коментирайте (2033 преглеждания)

Младежка шах среща под надслов "Шахът - ключът към мир и превенция на агресията"

Младежка шах среща под надслов "Шахът - ключът към мир и превенция на агресията" ще се проведе на 15 септември 2017 от 16.00 часа, пред Младежкия дом в Благоевград.

Поканени са да участват представители на младежки организации, спортни и шахматни клубове, ученици и студенти, жители и гости на Благоевград.
Цялата новина... | Коментирайте (1026 преглеждания)

Шах сеанс на ГМ Кирил Георгиев в Сливница срещу шахматисти и любители (2011)

На 2 октомври 2011г. в град Сливница се проведе сеанс на едновременна игра на ГМ Кирил Георгиев с шахматисти от местния ОШК „Сливнишки герой“ Сливница и любители и гости на Община Сливница.

ГМ Кирил Георгиев е един от най-силните български гросмайстори и световен рекордьор по едновременна игра (рекордът е 360 дъски едновременно).

Екипът на сайта бе представен само от Людмил Ставрев, който единствен записа победа над гросмайстор Кирил Георгиев!

Вижте всички резултати и галерия със снимки от шахматния сеанс на ГМ Кирил Георгиев в Сливница.
Цялата новина... | 5 коментара (6107 преглеждания)

Илиян Попов спечели "Ивис" 8-2010

На 26 и 27 юни в София се проведе Открит шахматен турнир “Ивис” 8-2010.

Илиян Попов спечели първото място с победа по допълнителните показатели. Втори завърши ФМ Иван Стойнов от домакините, а трети - Борислав Иванов, всички с по 5,5 точки в актива си.

Крайно класиране ИВИС 08-2010:
Цялата новина... | Коментирайте (3121 преглеждания)
(1) 2 3 4 ... 52 »
Най-четени новини

Шах    Шах
 
:: Търсене
 
 
:: Влез
Потребителско име:
Парола:
 
:: Топ връзки