:: Основно меню
 
:: Шахмат
 
:: Кой е в сайта
Потребители на линия: 6

Регистрирани: 0
Анонимни: 6

още...
 
:: Случайни новини
 
:: Последно обновени събития
 
 
Промяна в системни настройки на сървъра!
Здравейте почитатели на шахмата!
Считано от 3 април 2017г., преминаваме към използването на SSL сертификат (HTTPS) за сайта Chessfish.com. Това е нова версия на стария HTTP протокол, която предлага защитена връзка при свръзването със хостинг сървъра. Това е технология на настоящето и бъдещето.
Надяваме се, че няма да имате проблеми с новата настройка. В случай на нужда, моля пишете ни на адрес: web@chessfish.com и ще ви съдействаме, за да можете да влезете в сайта!
Най-важно е да използвате достатъчно нова версия на вашия браузър, за да си осигурите нормална работа със сайта! Поддръжка на сайта от агенция Градивните!

Топалов - Камски 2009 - Кандидатски мач в София!

2009-02-22: Топалов - Камски 2009 в София! Претендентския мач вече започна! Изиграха се 2 партии от началото на мача, и ето че първи се разписа Топалов, който победи Камски във втората партия помежду им, с черните фигури!

Нашият екип засне началото на успешната втора партия и предлагаме 2 галерии за преглед: част 1, част 2

След реми в 3-тата партия, Гата Камски записа победа в четвъртата партия с белите фигури. Топалов избра Испанска партия, която е сред любимите на Камски и това му донесе първа загуба в мача.

Следващата партия е в понеделник (23.02.2009г.) от 15ч. българско време! Гледайте на живо в ChessFish!


Кандидатският мач между Веселин Топалов и Гата Камски ще се проведе в град Лвов (Украйна), между 26 ноември и 14 декември 2008г. Това стана ясно едва на 1 юни 2008г., с официално изявление на президента на международната шахматна федерация Кирсан Илюмжинов. В това доста куриозно за Света изявление (и може би нещо нормално за България), Илюмжинов "гарантира" наградния фонд от $750 000 от своите си пари (!!!), дори в случай, че организатора на мача не преведе тази сума в сметката на ФИДЕ, както е обещал в "устна" договорка. С това всички предишни варианти за определяне на място за този мач отпаднаха и ето че вече е време да направим представяне на Топалов и Камски...

Кандидатският мач между Веселин Топалов и Гата Камски ще се проведе в София, между 16 и 28 Февруари 2009г. Това стана ясно през Ноември 2008г., след като мачът бе скандално отложен и президентът на ФИДЕ се направи на "Българин", правейки си каквото си иска и отричайки се от думите си преди около половин година по-рано.

Така че да пожелаем успех на Веселин Топалов в мача срещу Гата Камски и се надяваме Ананд да бъде следващия...

Топалов - Камски - Мач на кандидатите за световната титла - Партии на живо


Екипът ни ще направи всичко възможно да предаваме всички партии от кандидатския мач на живо в секция шах партии на живо! Също така ще предоставим списък на сайтове, които предоставят коментар на партиите на живо, за да можете да следите моментната оценка на позицията.

Гата Камски - кариера и успехи преди мача с Топалов


Гата Камски е един от най-добрите шахматисти на 90-те години от отминалия век. През 1990г. става гросмайстор. През 1991г. печели Американския шампионат по шахмат. Показва добра и силна игра в редица шахматни турнири.

През 1993 се включва в кандидатските мачове на двете международни шахматни асоциации - ФИДЕ и ПША (Асоциацията на Гари Каспаров). И в двете федерации той успява да се класира за съответните кандидатски турнири.

Във ФИДЕ мачовете, Камски играе четвъртфинален мач (1994) срещу настоящия световен шампион Вишванатан Ананд, който е много драматичен - Ананд повежда с 3-1, но след 4 победи за Камски и 2 ремита в оставащите партии, Камски категорично надиграва Ананд. На полуфинала (1995) предолява без проблем Валери Салов и се класира да играе срещу Анатоли Карпов (тогавашния световен шампион по шахмат на ФИДЕ).

В Професионалната шахматна асоциация на Каспаров, Камски надвива Владимир Крамник на четвъртфинала (1994) и побеждава Найджъл Шорт на полуфината (1994). На финала през 1995г. Гата Камски губи от Вишванатан Ананд с 2 точки разлика.

Така Камски хвърля всички сили в мача срещу Анатоли Карпов през 1996г. в Елиста (Калмикия). Като интересен факт е, че Карпов се включва в турнира за определяне на новия световен шампион 2006 като настоящ световен шампион направо от полуфинала, където надделява над Гелфанд. Финалния мач се състои от 20 партии, в който Карпов надделява с 10,5:7,5 точки.

След загубата от Карпов, Камски се оттегля от шаха и завършва Бруклинския университет през 1999. В същата година той се включва в турнира на ФИДЕ (на елиминации) в Лас Вегас, но още в първи кръг е отстранен от Александър Халифман.

След няколко годишно прекъсване, през 2004 година Камски започва да играе в турнири на ускорен шахмат в САЩ. В края на същата година той печели Американския шампионат.

Още за Камски:
Шахматни партии на Гата Камски

Партии в миналото между Топалов и Камски



Камски отново изгрява за шахмата през 2006г., когато завършва втори на шахматния турнир МТел Мастърс 2006 в София, където завършва втори след Веселин Топалов, с положителен баланс срещу Ананд, Свидлер, Бакро и Пономарьов и две загуби от Топалов (разгледай партиите). След това повежда Американския отбор до бронзовите медали на Шахматната олимпиада 2006 в Торино.

През 2007 година Камски записа по-слабо представяне на шахматния турнир МТел Мастърс 2007 в София, но успя да навакса малко и завърши на споделено 2-ро място с още 3-ма шахматисти.

В края на 2007 година Камски спечели шампионската купа 2007 в Ханти-Мансийск и с това спечели правото да играе в претендентския мач през 2008 година срещу Веселин Топалов.


Веселин Топалов - кариера и успехи преди мача срещу Камски



За Веселин Топалов сме писали много и за да не се повтаряме ще предоставим списък на най-значимите успехи през последните години:

Топалов най-вероятно е идол на много хора по Света, поради агресивната си игра, която прави шахмата атрактивен. Разбира се това не винаги му носи успех, но какво пък - важното е да има тръпка, да има непредвидимост и да има много публика!

Топалов е от шахматистите, рекламиращи шахмата по цял Свят и показващи очарованието на шахмата от миналия век - битки на дъската, красиви жертви и безмилостни атаки от началните ходове до края. Покрай него станаха известни така наречените Софийски правила, където 2-ма шахматисти не могат да се съгласят на реми, без одобрението на съдията!

Какво следва след кандидатския мач Топалов - Камски 2008?



Победителя от кандидатския мач Топалов - Камски в Лвов 2008 ще играе с победителя в мача за световната титла в Бон 2008 (Германия) между настоящия световен шампион Вишванатан Ананд и бившият световен шампион Владимир Крамник. Само си представете какво ще бъде, ако Крамник и Топалов спечелят своите мачове и се срещнат един с друг през 2009...

Можете да гледате всички партии от кандидатския мач и от световното първенство по шах 2008 на живо в нашата секция за шахматни партии на живо:
(12699 преглеждания)


Други статии
2023/11/20 - България е европейски отборен шампион за жени за 2023г.
2023/8/21 - Нургюл Салимова остана втора след драматична загуба на финала на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/8/19 - Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/8/16 - Нургюл Салимова играе на полуфиналите на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/5/9 - Динг Лирен (Китай) е новият световен шампион по класически шахмат (2023)

Коментарите са собственост на потребителя, който ги е писал. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.
Изпращач Свързани
Kidon
Публикуван на: 2008/10/6 18:53  Обновен: 2008/10/6 18:53
Webmaster
 Re: Мачът Топалов-Камски 2008 - Кан�...
Както казах веднъж, когато стане дума за този мач, нищо не е окончателно и всяка дадена дума е предпоследна. Появиха се някакви слухове, че парите не могат да се наберат и мача ще е в Дубай.
Да се надяваме, че ако не мястото, поне датите ще са тези.
Minister
Публикуван на: 2008/10/6 23:43  Обновен: 2008/10/6 23:43
Супер потребител
 Re: Мачът Топалов-Камски 2008 - Кан...
Да, но все пак президентът е заложил с парите си, така че мач ще има. За Дубай не вярвам да стане, освен ако не предложат много повече пари от тези 750 000 долара! Например 1,2 милиона биха били минимум. Но нека да видим...
Kidon
Публикуван на: 2008/10/8 15:28  Обновен: 2008/10/8 15:28
Webmaster
 Re: Мачът Топалов-Камски 2008 - Кан...
Да обявим търг с явно наддаване ли предлагаш?

Шах    Шах
 
:: Търсене
 
 
:: Влез
Потребителско име:
Парола:
 
:: Топ връзки