:: Основно меню
 
:: Шахмат
 
:: Кой е в сайта
Потребители на линия: 2

Регистрирани: 0
Анонимни: 2

още...
 
:: Случайни новини
 
:: Последно обновени събития
 
 
Промяна в системни настройки на сървъра!
Здравейте почитатели на шахмата!
Считано от 3 април 2017г., преминаваме към използването на SSL сертификат (HTTPS) за сайта Chessfish.com. Това е нова версия на стария HTTP протокол, която предлага защитена връзка при свръзването със хостинг сървъра. Това е технология на настоящето и бъдещето.
Надяваме се, че няма да имате проблеми с новата настройка. В случай на нужда, моля пишете ни на адрес: web@chessfish.com и ще ви съдействаме, за да можете да влезете в сайта!
Най-важно е да използвате достатъчно нова версия на вашия браузър, за да си осигурите нормална работа със сайта! Поддръжка на сайта от агенция Градивните!

Нургюл Салимова остана втора след драматична загуба на финала на Световната купа в Баку (Азербайджан)

Българската шахматистка IM Нургюл Салимова на 20г., (IM=International master) остана втора след драматична загуба от руската гросмайсторка Александра Горячкина на финала на Световната купа в Баку (Азербайджан).

След равенство в първата партия по класически шах, във втората партия Нургюл пропусна да спечели финала, след като допусна равенство в спечелена позиция. Оставайки с много малко време (по-малко от 1 минута), българката изигра няколко слаби ходове, които дадоха много активна игра на рускинята, което в крайна сметка доведе до равенство и във втората партия.

Днес се изигра плейоф по ускорен шахмат, който трябваше да определи шампионката. В първата партия Салимова имаше нови шансове да спечели, но отново липсата на достатъчно време доведе до грешки, които изравниха играта.

Във втората плейофна партия се получи драматична позиция, в която първо рускинята имаше възможности да спечели, но вследствие на слаби ходове позицията се изравни. Изравняването обаче е при максимално точна игра, а позицията на българката беше по-трудна и с пешка по-малко, а към това добавяме и наличието на под минута време, което лимитира времето за мислене на ходовете... Така Нургюл не успя да намери подходящата защита и след поредица от няколко слаби ходове, просто загуби шансове за спасение.

Въпреки тази драматична загуба на финала и пропуснатата печална на повече пари от наградния фонд на турнира, постижението на българката е повече от отлично и тя изпълни план-максимум: спечели правото да играе в турнира на претендентките за шахматната титла при жените, което е по-важния успех и също така има отлични шансове да намери подходящи спонсори, за да реши финансовите нужни за участия в следващи големи турнири!

Пожелаваме здраве и сили на Нургюл Салимова, за да може да ни радва с нови успехи през следващите 1-2 десетилетия!!

Всички партии са достъпни по интернет, ето линк към финалните партии от плейофа на финала срещу ГМ Горячкина:
https://lichess.org/broadcast/fide-world-cup-2023-womens-section/finals-tiebreaks/YbqXayon
(733 преглеждания)


Други статии
2023/11/20 - България е европейски отборен шампион за жени за 2023г.
2023/8/21 - Нургюл Салимова остана втора след драматична загуба на финала на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/8/19 - Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/8/16 - Нургюл Салимова играе на полуфиналите на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/5/9 - Динг Лирен (Китай) е новият световен шампион по класически шахмат (2023)

Коментарите са собственост на потребителя, който ги е писал. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.
Изпращач Свързани

Шах    Шах
 
:: Търсене
 
 
:: Влез
Потребителско име:
Парола:
 
:: Топ връзки