:: Основно меню
 
:: Шахмат
 
:: Кой е в сайта
Потребители на линия: 2

Регистрирани: 0
Анонимни: 2

още...
 
:: Случайни новини
 
:: Последно обновени събития
 
 
Промяна в системни настройки на сървъра!
Здравейте почитатели на шахмата!
Считано от 3 април 2017г., преминаваме към използването на SSL сертификат (HTTPS) за сайта Chessfish.com. Това е нова версия на стария HTTP протокол, която предлага защитена връзка при свръзването със хостинг сървъра. Това е технология на настоящето и бъдещето.
Надяваме се, че няма да имате проблеми с новата настройка. В случай на нужда, моля пишете ни на адрес: web@chessfish.com и ще ви съдействаме, за да можете да влезете в сайта!
Най-важно е да използвате достатъчно нова версия на вашия браузър, за да си осигурите нормална работа със сайта! Поддръжка на сайта от агенция Градивните!

БФШ награди шахматните деятели в България...

На честването на 75-годишнината от основаването на Българската федерация по шахмат (9 Декември 2006г.) в НДК, БФШ награди шахматните деятели в България, с решение на Управителния си съвет от 1 декември 2006г.

Целият текст на решението:

Решение на Управителния съвет на Българска федерация по шахмат от 1 декември 2006г. за награждаване на деятели, състезатели, треньори, съдии и проблемисти във връзка с честването на 75 години от създаването на Българската федерация по шахмат:

І. За цялостен принос в развитието на шахмата в България:

Антоанета Стефанова. Световна шампионка, участничка в 8 олимпиади.

Атанас Попов. Председател на Българската федерация по шахмат от 1985 до 1988 г. и от 1991 г. до 1993 г.

Веселин Топалов. Световен шампион, участник в 4 олимпиади.

Владимир Рангелов. Председател на Българската федерация по шахмат от 1971 г. до 1985 г. Един от основоположниците на шахматната композиция в страната и дългогодишен завеждащ рубриката “Композиция” в списание “Шахматна мисъл”.

Георги Тодоров. Международен съдия, ръководил десетки състезания от най-висок ранг. Съавтор на първия български “Шахматен кодекс”.

Иван Радулов. Четирикратен шампион на България, участник в междузонален турнир за световно първенство, 10 олимпиади (8 като състезател и 2 като треньор).

Кирил Георгиев. Трикратен шампион на България, участник в 11 олимпиади като състезател, а в 2 от тях и като играещ треньор. Световен шампион за юноши до 20 г. от Белфор 1983 г.

Маргарита Войска. Осемкратна шампионка на страната, участничка в 14 олимпиади; носителка на сребърен медал от олимпиадата в Солун през 1984 г.; дългогодишен член на УС на БФ Шахмат; гросмайстор.

Никола Пъдевски. Четирикратен шампион на България, участник в 14 олимпиади (11 като състезател и 3 като треньор). Изтъкнат общественик.

Нотю Димитров. Дългогодишен зам.-председател на БФ Шахмат и председател на шахматната секция при ДФС “Славия” в продължение на повече от 20 години.

Павел Иванов. Състезател и съюзен треньор, спечелил с националният отбор бронзови медали от Олимпиадата в Лугано през 1968 г. Извел Ант. Иванова до победата й на зоналния турнир за световно първенство в Лайпциг през 1954 г. и Йосиф Стефанов до 2-ро място на световното първенство в Мюнхенщайн през 1959 г.

Петко А. Петков. Гросмайстор по шахматна композиция. Световен шампион.


ІІ. С национален принос в развитието на шахмата

Ани Панева. Състезателка, участвала 7 пъти в републиканските първенства за жени; дългогодишен член на Бюрото на БФ Шахмат и на шахматната секция на Локомотив (Пд).

Васил Божков. Председател на БФ Шахмат от 2003 до 2005 г.

Владилен Попов. Състезател, треньор и журналист; дългогодишен шахматен коментатор на БНТ.

Владимир Аврионов. Дългогодишен член на УС на БФ Шахмат, председател на “Локомотив” (Сф).

Георги Живков. Зам.председател на БФ Шахмат от 1998 до 2001 г., главен организатор на шахматните прояви във Видин през последните 20 години.

Георги Сапунджиев. Дългогодишен член на УС на БФ Шахмат, старши международен майстор по кореспондентен шах, носител на сребърен медал от VІІ олимпиада на ИКЧФ.

Делчо Делчев. Генерал..деятел С огромни заслуги за организирането и провеждането на шахматните прояви в Славия и Стара Загора.

Енчо Енчев. Член на Бюрото на БФ Шахмат през 80-те години. Организатор на републиканските първенства между пионерските дружини и редица други детско-юношески състезания.

Живко Кайкамджозов. Състезател, треньор, организатор. Журналист. Отговорен секретар на БФ Шахмат от 1982 до 1988 г. Международен съдия.

Иван Гущеров. Състезател, деятел, дългогодишен член на УС на БФ Шахмат и Контролния съвет на БФ Шахмат.

Коста Ангелов. Световен шампион по решаване на шахматни задачи, международен майстор; състезател, треньор и организатор на турнира “Морско конче”. Дългогодишен член на Експертния съвет на БФ Шахмат.

Красимир Генчев. Дългогодишен председател на контролния съвет на БФ Шахмат, организатор на Откритите първенства на България за жени във Велико Търново.

Лъчезар Димитров. Професор, ректор на НСА “В. Левски”.

Любомир Павлов. Председател на БФ Шахмат от 1998 до 2001 г.

Михаил Илиев. Състезател, деятел и организатор на ШК “Шах ХХІ”; Председател на БФ Шахмат от 2001 до 2003 г.

Младен Гочев. Състезател, деятел и организотор на Мемориал “Й. Григоров”. Дългогодишен член на УС на БФ Шахмат.

Николай Димитров. Майстор по шахматна композиция. Дългогодишен председател на окръжната шахматна секция във Варна.

Николай Минев. Състезател, треньор, журналист, деятел и общественик. Виден шахматен теоретик.

Петко Г. Петков. Главен организатор на мач-турнира на поколенията през 1991 г. и шахматните прояви в ШК “Пушкаров през 90-те години, активен деятел в ШК ЦСКА.

Радислав Атанасов. Международен съдия, гл. асистент, преподавател по шахмат в НСА “В. Левски”; член на УС на БФ Шахмат.

Семко Семков. Състезател, треньор. Един от ръководителите на националната детско юношеска школа на БФШ през 80-те години. Автор и издател на шахматна литература.

Цветан Желязков. Професор в НСА “В. Левски”; Бивш зам.председател на Комитета за младежта и спорта.


ІІІ. С принос в развитието на шахмата

Агоп Мердинян. Състезател, треньор и един от организаторите на ШК “Локомотив 2000” (Пд).

Александър Митев. Деятел на шахмата от Пловдив, бизнесмен;

Александър Христов. Състезател, треньор, съдия, журналист и организатор, на редица шахматни прояви в Плевен и региона през втората половина на ХХ век.

Ангел Даулов. Организатор на шахматните прояви в Ивайловград и Източните Родопи.

Асен Анев. Председател на ШК “Осогово”. Дългогодишен организатор на шахматните прояви в Кюстендил; състезател и треньор.

Атанас Йорданов. Деятел от Бургас; бизнесмен.

Атанас Куртенков. Състезател, международен майстор, организатор и деятел от Пловдив; дългогодишен регионален координатор; член на УС на БФ Шахмат.

Атанас Стоилов. Състезател и треньор към общински шахматен клуб в Пазарджик.

Божидар Генчев. Състезател и организатор на шахматните прояви в Трявна.

Божидар Орев. Състезател и организатор на шахматните прояви към съюза на инвалидите в България и СШК “Перловец”.

Борис Христов. президент на фондация “Морско конче” и на ШК “В. Топалов” във Варна. Организатор на Първото европейско първенство на училищните отбори и на турнирите “Надеждите на света”.

Борислав Атанасов. Състезател, треньор, деятел, шахматен композитор и организатор на шахматните прояви в Габрово и региона.

Бохос Рупенян. Състезател и деятел от Пловдив; бивш член на УС на БФ Шахмат; главен редактор и издател на сп. “Шахматна мисъл”.

Валентин Иванов. Президент на ШК “Дуел” (Първомай); състезател и организатор на ежегодните турнири по съкратена контрола.

Ваньо Стойнов. Председател на ШК “Ловеч”.

Васил Делчев. Председател на ШК “Симеоновград”. Главен организатор на шахматните прояви в града и региона и с принос в развитието на кореспондентния шах през 90-те години.

Васил Сотиров. Организатор на шахматните прояви в Благоевград и ШК “Виктори”, бизнесмен.

Венцислав Нинов. Състезател, деятел и организатор от Ловеч.

Георги Бедников. Състезател, организатор и президент на ШК “Капабланка” (Дупница); председател на контролния съвет на БФ Шахмат.

Георги Кюрчийски. Състезател и деятел от Пловдив; бивш член на УС на БФ Шахмат.

Георги Латинов. Дългогодишен председател на шахматния клуб в Стара Загора, организатор и състезател.

Гочо Жисов. Председател на ШК “Традекс” (Димитровград). С големи заслуги за активизиране на шахматния живот в града и общината през последните години.

Димитър Илчев. Състезател, треньор и организатор от Пловдив. Президент на ШК “Даршанс”.

Димитър Карапчански. Състезател, треньор и организатор на откритите турнири по съкратена контрола “Сини камъни” в Сливен. Президент на ШК “инж. Д. Карапчански”. Републикански шампион по кореспондентен шах, носител на сребърен медал от VІІ олимпиада на ИКЧФ.

Димитър Манев. Състезател, шахматен композитор, организатор и съдия от Шумен.

Димитър Николов. Състезател, треньор и организатор от Софийски окръг.

Димитър Панталеев. Състезател, треньор и организатор. С особени заслуги за развитието на шахмата в Левски, Локомотив (Сф), Кремиковци и Враца.

Димитър Пелитов. Състезател, треньор и общественик от Пловдив.

Димитър Славов. Състезател и общественик, председател на ОШК “Пазарджик”.

Димо Стоянов. Международен съдия, един от главните организатори на шахматните празници в Приморско през 70-те и 80-те години и почти всички прояви в Бургас през този период.

Евгени Йорданов. Състезател, организатор и шахматен историк от Лом.

Енчо Димитров. Състезател, треньор и организатор на шахматните прояви в Оряхово.

Живко Димитров. Състезател, деятел - организатор на шахматните прояви в Албена.

Живко Жеков. Състезател, треньор и организатор на шахматните прояви в Бургас и региона през последните години. Член на УС на БФ Шахмат. Съдия републиканска категория.

Здравко Пенев. Състезател, треньор и организатор на шахматните прояви в Самоков;

Иван Дяков. Състезател, треньор и организатор на шахматните прояви в Софийски окръг.

Иван Манолов. Състезател и треньор. Международен майстор. Организатор на шахматните турнири в “Елените” от 1992 до 1995 г.

Ивелин Николов. Президент на ШК “Дракон” (Пл), член на УС на БФ Шахмат;

Иво Владимиров. Състезател и деятел от Разград.

Илия Кръстев. Треньор, организатор и президент на ШК “Михаил Тал” (Червен бряг).

Йордан Милчев. Състезател, треньор и организатор към ШК “Капабланка” (Дупница).

Катя Киликчиева. Председател на ШК “Казанлък” (Казанлък).

Красен Николов. Състезател, треньор и организатор на шахматните прояви в ШК “Варна”, подготвил редица състезатели спечелили медали и призови места от детско-юношески първенства.

Красимир Бочев. Председател на СШК “Враца”. Главен организатор на шахматните прояви във Врачански окръг, състезател и треньор.

Красимир Даскалов. Дългогодишен президент на ВШК “Г. Даскалов” (Вн); бизнесмен.

Красимир Кушев. Състезател и телевизионен журналист.

Левон Ованезов. Международен съдия. Почетен председател на ВШК “Г. Даскалов”, организирал първия шахматен клуб в страната в собствения си дом.

Любен Фотев. Състезател по кореспондентен шах, републикански шампион. Деятел и организатор. Дълги години основен двигател на проявите в ШК “Темп” Сливен.

Любомир Петков. Деятел към СКШ “Спартак Плевен XXI” (Плевен).

Людмил Антонов. Състезател и организатор на откритите турнири в Албена през 70-те и 80-те години на миналия век. (не беше ли Живко Димитров)?

Людмил Цонов, доктор, състезател и организатор от Шумен.

Марин Атанасов. Организатор, съдия и треньор в ШК “Виктори” (Бл).

Марин Денев. Треньор и организатор на шахматните прояви в Дряново.

Милко Багдасаров. Директор на СОУ “П. Р. Славейков” Кърджали.

Михаил Минковски. Дългогодишен организатор на шахматните фестивали в Тетевен;

Найден Цончев. Деятел със заслуги в развитието на шахмата в гр. Ябланица и Софиийска област.

Огнян Антонов. Състезател, треньор и организатор на шахматните прояви в Перник.

Огнян Кировски. Деятел на шахмата в Плевен, бизнесмен;

Огнян Равнинов. Един от главните организатори на Мемориал “Георгиев – Кесаровски” на Слънчев бряг.

Пенчо Стоянов. Дългогодишен организатор на шахматния живот в Свиленград и общината.

Петранка Драганова. Състезател, треньор и организатор на шахматните прояви на ШК “Казанлък”

Петър Гандев. Състезател и дългогодишен деятел в Сливен. Съдия републиканска категория.

Петьо Маринов. Председател на Съюза на кореспондентните шахматисти в България и на ШК “Спартак Плевен ХХІ”; член на УС на БФ Шахмат;

Пламен Маринов, президент на ШК “Плевен ХХІ”, бизнесмен.

Пламен Митев. Организатор; председател на ШК “Дунав” (Рс).

Пламен Стефанов. Треньор и организатор във Враца.

Росен Русев. Състезател, треньор и организатор на ежегодните турнири за купа “Абритус” в Разград.

Румен Раев. Треньор и организатор на шахматните прояви на ШК “Пристис” (Рс). Президент на клуба; член на УС на БФ Шахмат.

Сашко Пешев. Състезател, треньор и организатор към ШК “Дупница”.

Светла Йорданова. Състезател, треньор и организатор на турнирите “Търновска царица”.

Стефан Давидов. Създател и председател на ШК “Давидов”. Член на УС на БФШ в периода 2003 – 2005 г., организатор на турнирите в Сандански.

Стефан Стефанов. Дългогодишен деятел от Ловеч.

Стоян Атанасов. Деятел от Бургас, бизнесмен.

Стоян Попов. Дългогодишен организатор на шахматните прояви в с. Брестовица, Пловдивски окръг и републиканските селски първенства.

Стоян Сариев. Деятел, бивш зам. председател на БФ Шахмат, бизнесмен.

Стоян Стоянов. Състезател, треньор и организатор от Ямбол.

Теодоси Костадинов. Състезател, треньор и президент на ШК “Каиса” (Вн).

Тодор Спиров. Състезател и организатор на детските шахматни прояви и състезания в Добрич и региона.

Тошко Кирков. Състезател, треньор и организатор на шахматните прояви в Мездра.

Трифон Митев, организатор на шахматните прояви от Мемориал “Васил Калчев” в Чирпан и Стара Загора.

Трифон Тодоров. Председател на ШК “Свиленград 2004”. Организатор на шахматните прояви в общината.

Харалампи Ванев. Президент на ШК “Локомотив” (Пд); дългогодишен член на УС на БФ Шахмат.

Христо Димитров. Дългогодишен председател на шахматния клуб в Павликени и организатор на откритите турнири в този град. Състезател и треньор. Международен съдия.

Христо Жечев. Състезател, треньор и организатор на шахматните прояви в Шабла.

Чавдар Андреев. Състезател, деятел и организатор на шахматните прояви на ШК “Спартак Плевен ХХІ”.

Янко Кесаровски. Един от главните организатори на Мемориал “Георгиев–Кесаровски” на Слънчев бряг.

Янош Брогли. Професор в НСА “В. Левски”.


ІV. Състезатели с принос за развитието на шахмата в страната

Александър Делчев. Гросмайстор; участник в 5 олимпиади, призьор от световни първенства за юноши, двукратен шампион на България за мъже.

Антонина Георгиева. Международен майстор. Дългогодишна национална състезателка, носителка на бронзов медал от олимпиадата в Меделин през 1974 г.; четирикратна шампионка на страната.

Атанас Коларов. Международен майстор; дългогодишен национален състезател, носител на бронзов медал от олимпиадата в Лугано през 1968 г.

Валентин Йотов. Международен майстор. Шампион на страната. Носител на бронзов медал от световно първенство за момчета.

Васил Спасов. Гросмайстор. Петкратен шампион на страната; участник в 8 олимпиади и междузонален турнир за световно първенство. Световен шампион за юноши до 20 г. от Тунха (Колумбия) през 1989 г.

Венелин Алайков. Гросмайстор по шахматна композиция; победител в редица престижни турнири.

Венцислав Инкьов. Гросмайстор. Шампион на страната. Участвал в 6 олимпиади; играл на междузонален турнир за световно първенство; дългогодишен член на УС на БФ Шахмат, експертния съвет и съдийската комисия. Носител на сребърен медал от Европейското първенство за юноши в Гронинген през 1977 г.

Веселин Георгиев. Двукратен световен шампион за шахматисти с увреден слух.

Добротич Андреев. Международен майстор на ICCF. Двукратен шампион на страната по кореспондентен шах. Носител на сребърен медал от VІІ Олимпиада на ICCF; треньор.

Д-р Георги Попов. Гросмайстор на ICCF. Първият шампион на страната по кореспондентен шах; шахматен проблемист и журналист. Носител на сребърен медал от VІІ Олимпиада на ICCF; треньор.

Евгени Ерменков. Гросмайстор. Петкратен шампион на страната. Участвал в 5 олимпиади; играл на междузонален турнир за световно първенство.

Иван Чепаринов. Гросмайстор, национален състезател, участвал в 3 олимпиади и 3 Европейски отборни първенства; двукратен шампион на страната за мъже; с определени заслуги за спечелване на световната титла от В. Топалов.

Киприян Бербатов. Състезател, ФИДЕ майстор, носител на бронзов медал от Европейското първенство за момчета до 10 г. от Херцег Нови през 2005 г.

Красимир Гандев. Международен майстор по шахматна композиция; световно признат експерт във фееричния жанр.

Крум Георгиев. Гросмайстор. Дългогодишен национален състезател, участник в 6 олимпиади; носител на бронзов медал от Европейското първенство за юноши до 20 г. в Гронинген през 197… г.

Любка Георгиева-Генова. Международен майстор. Шампионка на страната; носителка на сребърен медал от световно първенство за момичета.

Любчо Спасов. Гросмайстор. Дългогодишен национален състезател. Участник в 3 олимпиади; световен шампион за ветерани през 2005 г. и 3-ти през 2006 г.

Мария Велчева. Гросмайстор. Петкратна шампионка на България; Европейска шампионка за девойки до 20 г.; участничка в 6 олимпиади; носителка на сребърен медал на ІV дъска от Олимпиадата в Калвия през 2004 г.

Мариян Бойчев. Шампион на страната в редица възрастови групи; носител на сребърен медал от световното първенство за юноши до 14 г. от Белфор през 2005 г.

Мая Коен. Международен майстор. Двукратна шампионка на страната, носителка на бронзов медал от световното първенство в Агуадиля, Пуерто Рико през 1989 г.

Павлина Чилингирова. Международен майстор. Дългогодишна национална състезателка, носителка на сребърен медал от олимпиадата в Солун през 1984 г.

Пейчо Пеев. Международен майстор; дългогодишен национален състезател, носител на бронзов медал от олимпиадата в Лугано през 1968 г.

Петър Великов. Гросмайстор. Дългогодишен национален състезател, участник в 4 олимпиади; носител на бронзов медал от Европейското първенство за юноши до 20 г. в Гронинген през 1972 г.

Румяна Гочева. Международен майстор. Дългогодишна национална състезателка, носителка на сребърен медал от олимпиадата в Солун през 1984 г.; Шесткратна шампионка на страната.

Силвия Алексиева-Кола. Гросмайстор. Европейска шампионка за девойки до 20 г. Национална състезателка; участничка в 5 олимпиади.

Стефка Савова. Международен майстор. Дългогодишна национална състезателка, носителка на сребърен медал от олимпиадата в Солун през 1984 г.

Татяна Лемачко. Гросмайстор, дългогодишна национална състезателка, носителка на бронзов медал от олимпиадата в Меделин през 1974 г.; претендентка за световната титла през 80-те години; петкратна шампионка на страната.


V. Треньори с принос в развитието на шахмата в страната

Аврам Друмев. Заслужил треньор, извел Кир. Георгиев до световната титла за юноши до 20 г. в Белфор през 1983 г.

Андон Стефанов. С определен дял за израстването на Ант. Стефанова и оформянето й като шахматистка от световна класа.

Владимир Георгиев. Гросмайстор и треньор. С определени заслуги за спечелването на световната титла от Ант. Стефанова.

Димитър Синабов. Първият треньор на световния шампион В. Топалов.

Емил Богданов. Състезател, организатор и треньор. С определени заслуги за развитието на студентския шах през 80-те години и израстването на редица млади шахматисти.

Иван Стойнов. Състезател, треньор и организатор. С определени заслуги за откриването на много млади шахматни таланти и тяхното израстване. С принос за спечелването на шампионските титли и медали от световни първенства от
В. Георгиев и Л. Георгиева. Един от основателите на ШК “Ивис”.

Йордан Стойнов. Състезател, треньор и организатор. С определени заслуги за откриването на много млади шахматни таланти и тяхното израстване. С принос за спечелването на шампионските титли и медали от световни първенства от
В. Георгиев и Л. Георгиева.; Един от основателите на ШК “Ивис”.

Лозанка Несторова. Състезателка и треньор. Със заслуги за развитието на
К. Аладжова и спечелването от нея на две световни титли за девойки (до 16 г. през 1986 г. и до 18 г. през 1989 г.).

Любен Попов. Международен майстор и заслужил треньор; дългогодишен главен треньор в Локомотив (Пд).

Николай Велчев. Международен съдия, организатор и треньор. С определени заслуги за спечелване на Европейската титла от М. Велчева през 1995 г.

Николай Спиридонов. Гросмайстор, треньор. С определени заслуги за израстването на редица млади състезатели в страната и Франция.

Огнян Тодоров. Състезател, международен майстор; дългогодишен треньор в ШК “Локомотив” (Сф), многократен шампион на страната; член на УС на БФ Шахмат.

Петко Атанасов. Международен майстор, трикратен шампион за юноши. С определен дял за оформянето на В. Топалов като шахматист от световна класа.

Петър Орев. Състезател, международен майстор, треньор.

Румен Ангелов. Дългогодишен треньор на националния отбор за жени; носител на сребърни медали от олимпиадата в Солун през 1984 г.

Силвио Данаилов. Международен майстор. Треньор и мениджър, извел
В. Топалов до световния шахматен връх.

Христо Геренски. Състезател и треньор. С определени заслуги за израстването на М. Коен и Евг. Янев.


VІ. Шахматни съдии с принос в развитието на шахмата.

Антон Чакъров. Международен съдия от Стара Загора;

Емил Бенлиев. Международен съдия от Варна;

Здравко Недев. Международен съдия от Пловдив;

Иван Ангелов (Барона). Международен съдия от Шумен;

Йордан Аянски. Международен съдия от Пловдив;

Йочко Йочев. Международен съдия от София;

Росен Вълчев. Международен съдия от София;

Тончо Демирев. Международен съдия от Велико Търново.


VІІ. Кметове на общини с принос в развитието на шахмата

Антоанета Георгиева – кмет на Перник;

Васил Донев – кмет на Чирпан;

Георги Манолов – кмет на Свиленград;

Д-р Евгений Желев – кмет на Стара Загора;

Д-р Иван Ценов – кмет на Видин;

Д-р Иван Чомаков – кмет на Пловдив;

Евгени Врабчев – кмет на Айтос;

Емил Дичев – кмет на Белослав;

Кирил Йорданов – кмет на Варна;

Найден Зеленогорски – кмет на Плевен;

Първан Дангов – кмет на Дупница;

Стефан Дамянов – кмет на Казанлък;

Стефан Танев – кмет на Ивайловград.
(16698 преглеждания)


Други статии
2023/11/20 - България е европейски отборен шампион за жени за 2023г.
2023/8/21 - Нургюл Салимова остана втора след драматична загуба на финала на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/8/19 - Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/8/16 - Нургюл Салимова играе на полуфиналите на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/5/9 - Динг Лирен (Китай) е новият световен шампион по класически шахмат (2023)

Коментарите са собственост на потребителя, който ги е писал. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.
Изпращач Свързани

Шах    Шах
 
:: Търсене
 
 
:: Влез
Потребителско име:
Парола:
 
:: Топ връзки