:: Основно меню
 
:: Шахмат
 
:: Кой е в сайта
Потребители на линия: 5

Регистрирани: 1
Анонимни: 4

pvn_gv, още...
 
:: Случайни новини
 
:: Последно обновени събития
 
:: Реклама
 
 
Промяна в системни настройки на сървъра!
Здравейте почитатели на шахмата!
Считано от 3 април 2017г., преминаваме към използването на SSL сертификат (HTTPS) за сайта Chessfish.com. Това е нова версия на стария HTTP протокол, която предлага защитена връзка при свръзването със хостинг сървъра. Това е технология на настоящето и бъдещето.
Надяваме се, че няма да имате проблеми с новата настройка. В случай на нужда, моля пишете ни на адрес: web@chessfish.com и ще ви съдействаме, за да можете да влезете в сайта!
Най-важно е да използвате достатъчно нова версия на вашия браузър, за да си осигурите нормална работа със сайта! Поддръжка на сайта от агенция Градивните!

Сеанс на Спаски в София - Борис Спаски - Людмил Ставрев - 1/2

Днес в София се проведе сеанс на едновременна игра с участието на Световния шампион по шахмат от 1969 година Борис Спаски.

Нашият екип бе представен от Людмил Ставрев (т.е. аз). Обстановката бе весела. Общо 18 журналисти седнаха срещу световния шампион.

Повечето играха без тактика и по-точно - играеха това което знаят. Само че това го знаеше и Спаски и в крайна сметка той спечели 15 партии и допусна 3 ремита.

Аз избрах нетрадиционен дебют - 1. е4 а6, който изненада световния шампион. Той дори направи кратка забележка по този повод, но не разбрах какво точно каза. Нещо за него и Карпов, в същата тази защита, но както обичам да се шегувам... "аз не съм Карпов". От този мой избор, се получи доста нестандартна позиция, която изискваше повече време за мислене. Тъй като г-н Спаски нямаше възможност да се посвети изцяло на нашата партия, след няколко солидни (но стандартни) хода, се стигна до размени и равна позиция.

На 20-тия ход от моя страна, преди да изиграе следващия си ход, световният шампион каза: "Солидная позиция!", на което аз отговорих утвърдително с "Да!". След което последва предложение за реми. Предвид многото оставащи партии и увеселителния характер на сеанса, приех без много да се замислям (все пак е световен шампион и се радвам че имах възможността да поиграя шах с него!).

Прилагам линк към партията за разглеждане:
Борис Спаски - Людмил Ставрев (Шахматен Сеанс - София 2008)

Още интересни моменти следваха след това...

Ще цитирам думите на Спаски от пресконференцията, на която не успях да присъствам, но колегите журналисти са отразили:
- "Те искаха да ме убият", казал в хумористично настроение световния шампион. Всъщност донякъде това бе така! Няколко колеги се опитаха да спечелят и измориха до краен предел 71 годишния шампион. Той не се огъна и ги довърши, без да им даде дори частичен успех и ги направи за срам пред малкото колеги, останали в залата.

Друг по-интересен коментар бе:
- "В началото те играеха тъпи ходове, за да ме заблудят, че са наивни аматьори, но после показаха истинската си бандитска същност. Така е и в живота - престъпниците се укриват и преструват на порядъчни хора".

Този коментар важи с пълна сила за избраният от мен дебют, но все пак с този дебют спечелих миналогодишното издание на "Сливница Опен 2007", побеждавайки 2-3 национални и международни майстори на спорта. Така че просто това го е подвело и е очаквал сам да се бия...

Освен това, с този дебют целя да се получи неизследвана позиция, в която който е по-добър - да надделее. Това е единствената печеливша стратегия на непрофесионалните шахматисти срещу професионалистите, която знам!

Мога да кажа едно голямо "Благодаря" на организаторите и на Борис Спаски!

TopSport: http://topsport.ibox.bg/news/id_810029557
Sport1.bg: http://www.sport1.bg/sport1/node/93878
Darik News: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=253007
Dnes+: http://www.dnesplus.bg/Sport.aspx?f=104&d=223209
NetInfo.bg: http://sportni.bg/?tid=40&oid=1198620
(2459 преглеждания)


Други статии
2018/11/29 - Магнус Карлсен (NOR) защити световната си титла по класически шахмат след тайбрек по ускорен шах!
2018/11/25 - 11-то реми между Карлсен и Каруана; Петър Стойчев - първият шампион по плуване на 1000м в Антарктида
2018/11/12 - Магнус Карлсен (NOR) срещу Фабиано Каруана (USA) в мач за световната титла
2018/2/17 - ФИДЕ с обновени правила за български състезатели и турнири
2017/12/22 - ГМ Антоанета Стефанова спечели титлите по ускорен шахмат и блиц на Световните интелектуални игри 2017 в Китай

Коментарите са собственост на потребителя, който ги е писал. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.
Изпращач Свързани
dani_great
Публикуван на: 2008/5/20 22:46  Обновен: 2008/5/20 22:46
Говори малко... засега
 Re: Сеанс на Спаски в София - Бори...
Браво!!

Шах    Шах
 
:: Търсене
 
 
:: Влез
Потребителско име:
Парола:
 
:: Топ връзки
 
:: Реклама