:: Основно меню
 
:: Шахмат
 
:: Кой е в сайта
Потребители на линия: 3

Регистрирани: 0
Анонимни: 3

още...
 
:: Случайни новини
 
:: Последно обновени събития
 
 
Промяна в системни настройки на сървъра!
Здравейте почитатели на шахмата!
Считано от 3 април 2017г., преминаваме към използването на SSL сертификат (HTTPS) за сайта Chessfish.com. Това е нова версия на стария HTTP протокол, която предлага защитена връзка при свръзването със хостинг сървъра. Това е технология на настоящето и бъдещето.
Надяваме се, че няма да имате проблеми с новата настройка. В случай на нужда, моля пишете ни на адрес: web@chessfish.com и ще ви съдействаме, за да можете да влезете в сайта!
Най-важно е да използвате достатъчно нова версия на вашия браузър, за да си осигурите нормална работа със сайта! Поддръжка на сайта от агенция Градивните!

Днес стартира шахматната олимпиада

Днес 12 ноември в Дрезден ще се състои откриването на шахматната олимпиада. Рано тази сутрин за Германия заминаха нашите национали. Отборите ни са в следните състави:
Мъже - В. Топалов, И. Чепаринов, К. Георгиев, А. Делчев и резерва В. Йотов. Селекционер е Петър Великов.
Жени - А. Стефанова, Е. Джингарова, М. Войска, М. Велчева и резерва Е. Раева. Селекционер е Милен Василев.

От Българската шахматна федерация специално за Eurochicago.com съобщиха, че този път целите са поставени много високо – при мъжете ще се борим за златото, а при жените - за място в шестицата.
Освен това днес във федерацията готвят документите за домакинството на мача Топалов-Камски - двубоят, който ще определи бъдещия съперник на Ананд за световната титла.

Както знаете, преди дни, международната шахматна федерация (ФИДЕ) официално обяви, се обръща отново за домакинство към България, като иска ние да гарантираме награден фонд от 250 000 долара плюс $ 50 000 процент за централата.

Цялата статия...

“Весела Лечева, председател на Държавната агенция за младежта и спорта, подкрепи желанието на Българската федерация по шахмат да бъде домакин на полуфиналния мач за световната титла между гросмайсторите Веселин Топалов и Гата Камски” - това е цитат от официално съобщение, публикувано на сайта на ДАМС.
В името на важността на състезанието и на по-добрата организационна подготовка за осигуряване на оптимални условия на състезателите и медиите, българската страна предлага времето за тази среща да бъде от 3 до 15 февруари 2009 година.
В писмо изпратено до Кирсан Илюмжинов – Президент на ФИДЕ, се подчертава, че са осигурени необходимите финансови гаранции за осигуряване на този двубой. Същевременно българската страна недоумява от променените финансови параметри на срещата, които са разширени до 300 хиляди щатски долара, без никакви ясни аргументи.
Първоначално се предвиждаше мачът между Топалов и Гата Камски да се проведе в София, а Българската шахматна федерация бе успяла да предостави гаранции за осигуряване на наградния фонд от 150 хиляди долара. Но FIDE промени решението си, след като получи офертата на мениджъра на американския шахматист, Александър Черненко и обяви, че тази среща ще се състои в украинския град Лвов, а наградният фонд ще бъде в размер на 750 хиляди долара.
ФИДЕ променя няколко пъти крайния срок за получаване парите от мениджъра на Камски.
По-късно самият президент на FIDE Кирсан Илюмжинов заяви, че лично гарантира наградния фонд.
В края на краищата, всички разбраха как стои зад думите си президента на ФИДЕ, който е и прездент на Калмикия, част от Руската федерация.
Почти по същото време в медиите бяха разпространени няколко писма до ФИДЕ - от Американската шахфедерация, от гросмайстор Гата Камски и от неговия баща Рустам Камски.
Президентът на USCF Bill Goichberg припомни, че Кирсан Илюмжинов е обещал лично да осигури наградния фонд на двубоя в Лвов, ако се появят непредвидени обстоятелства. Гата Камски разпространи съобщение, в което се казва, че той се противопоставя на провеждането на мача в София и че ще защитава правата си в съда, а Рустам Камски изрази опасения за живота на сина си: “Няма човек – няма проблем”.
Някои медии у нас неправилно изтълкуваха думите на Рустам, че животът на Гата е заплашен в България. Държим да отбележим, че не от България се страхува бащата. При по-раншен телефонен разговор с редакцията ни, още преди края на мача Ананд-Крамник, той изказа подобни опасения и за живота на Веско Топалов. Думите му бяха “Централата на ФИДЕ протака и умишлено изчаква да се определи световния шампион. Ако той е Крамник, ще бъдат намерени причини да няма двубой с Топалов или Камски, за да бъде по-дълго на върха руснакът. А ако победи Ананд, ще се страхувам за живота на сина си и дори за живота на Веселин, когото много уважавам. Считам, че титлата му несправедливо бе отнета в Елиста, така както на същото място преди години в двубой с Карпов бе ограбен и моя син - все в полза на Русия.”
Вчера в редакццията на Eurochicago получихме и имейл от Александър Черненко – ето най-важното от него:
“С 16 НОЯБРЯ Я БУДУ В ДРЕЗДЕНЕ НА КОНГРЕСCЕ ФИДЕ И ВЫ УВИДИТЕ КАК ПРОСТО
РАЗРЕШИТСЯ ВОПРОС: ДАВНО ГОТОВЫЕ ДЕНЬГИ ДЛЯ МАТЧА БУДУТ ОПРИХОДОВАНЫ НА СЧЕТ ФИДЕ ТОЛЬКО В МОМЕНТ ПОДПИСАНИЯ КОНТРАКТА ТОПАЛОВ-КАМСКИЙ. ЕСЛИ ДЕНЬГИ БУДУТ НА СЧЕТУ ФИДЕ РАНЬШЕ, НАМ ПОТОМ ЗАСТАВЯТ ПОДПИСАТЬ
НЕВЫГОДНЫЙ ВАРИАНТ. В ЭТОМ ВСЕ ДЕЛО.”
С две думи той ще пристигне на в Дрезден и ще се срещне лично с Илюмжинов, за да получи контракта и веднага след това да преведе парите. В противен случай, ако преведе първо парите, той се опасява, че ФИДЕ ще го заставят да подпише неизгоден контракт. Черненко има намерение преди това да се срещне и с Данаилов.
Потърсихме и Силвио Данаилов за коментар, но научихме, че той сега е зает с подготовката на най-добрите ни шахматисти за предстоящите двубой. И действително, очакват ни 11 кръга оспорвана борба, в която по новите правила, няма право да се предлага равенство преди да бъдат изиграни поне по 30 хода. Пожелаваме на нашите представители успехи и медали!

И накрая за любителите на шахмата искаме да съобщим, че от Дрезден on-line ще предава специална олимпийска телевизия. За повече подробности посетете адрес:
http://dresden2008.de/site/en/olympiad/releases/2008/2008-51.htm

EUROCHICAGO.COM


От последната минута – от съобщение на руското интернет издание “Утро”, научаваме, че Илюмжинов е пострадал в Русия при пътно-транспортно произшествие:

“Около 11:30 на пересечении Рублевского и Подушкинского шоссе было перекрыто движение для проезда президента. В это время по Подушкинскому шоссе проезжала девушка за рулем автомашины "Форд Фокус". Не подчинившись требованиям инспекторов ДПС, она выехала на перекресток и столкнулась с "Мерседесом", пассажиром которого был Илюмжинов".

Эту информацию подтвердили и в ГИБДД Москвы: "Факт ДТП действительно имел место. Сегодня утром на Рублевском шоссе автомашина, в которой находился Илюмжинов, столкнулась на перекрестке с иномаркой. Илюмжинов получил травмы и госпитализирован".

По словам врачей, травмы у Илюмжинова не тяжелые. По предварительным данным, у президента сотрясение головного мозга, ссадины на голове и растяжение мышц шеи. Девушка, сидевшая за рулем автомобиля "Форд Фокус", от госпитализации отказалась.

Кирсан Илюмжинов в 1993 г. в возрасте 31 года был избран первым президентом Республики Калмыкия, в 1995 г. остался на посту на второй срок, а в 2002 г. - на третий. Спустя три года Владимир Путин вновь назначил Кирсана Илюмжинова президентом Калмыкии.
http://www.utro.ru/articles/2008/11/12/780598.shtml

Не е ли настъпил моментът да се оттегли “достойно’ от поста си президент на ФИДЕ? Още повече, че току що научихме, че за Дрезден ще лети и Рустам Камски…

http://www.eurochicago.com/modules/AMS/article.php?storyid=1113
(1761 преглеждания)


Други статии
2023/11/20 - България е европейски отборен шампион за жени за 2023г.
2023/8/21 - Нургюл Салимова остана втора след драматична загуба на финала на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/8/19 - Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/8/16 - Нургюл Салимова играе на полуфиналите на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/5/9 - Динг Лирен (Китай) е новият световен шампион по класически шахмат (2023)

Коментарите са собственост на потребителя, който ги е писал. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.
Изпращач Свързани

Шах    Шах
 
:: Търсене
 
 
:: Влез
Потребителско име:
Парола:
 
:: Топ връзки