:: Основно меню
 
:: Шахмат
 
:: Кой е в сайта
Потребители на линия: 10

Регистрирани: 1
Анонимни: 9

Minister, още...
 
:: Случайни новини
 
:: Последно обновени събития
 
 
Промяна в системни настройки на сървъра!
Здравейте почитатели на шахмата!
Считано от 3 април 2017г., преминаваме към използването на SSL сертификат (HTTPS) за сайта Chessfish.com. Това е нова версия на стария HTTP протокол, която предлага защитена връзка при свръзването със хостинг сървъра. Това е технология на настоящето и бъдещето.
Надяваме се, че няма да имате проблеми с новата настройка. В случай на нужда, моля пишете ни на адрес: web@chessfish.com и ще ви съдействаме, за да можете да влезете в сайта!
Най-важно е да използвате достатъчно нова версия на вашия браузър, за да си осигурите нормална работа със сайта! Поддръжка на сайта от агенция Градивните!

Мач за световната титла по класически шахмат 2023: Ян Непомнящий - Динг Лирен

От 7 април до 1 май 2023г. в Астана (Казахстан), се провежда мачът за световната титла по класически шахмат между двамата претенденти: Ян Непомнящий (Ян Непомняшчий) (Русия, под флаг на ФИДЕ) и Динг Лирен (Китай).

Настоящият световен шампион Магнус Карлсен отказа да защитава своята титла и така след няколко дни той ще загуби своята титла. Така в този мач участват двама претенденти за шахматната титла, което сравнително рядко се е случвало в историята.

В първата партия...

В първата партия, играна на 9 април 2023г., Ян Непомнящий беше с белите фигури и не успя да достигне до печеливша позиция, въпреки инициативата и по-приятна игра. Така на 49-ти ход, след близо 5 часа игра, двамата се съгласиха на равенство.

Във втората партия, с черните фигури, Ян Непомнящий изненада своя съперник и с няколко нестандартни ходове, последвани от слаби ходове на Динг Лирен, доведе до напълно спечелена позиция за Ян. Той не пропусна и реализира - 1.5-0.5 за Ян Непомнящий.

След един ден почивка се проведе третата партия. След стабилна и точна игра, партията завърши наравно, с което руснакът запази преднината си от 1 точка.

В четвъртата партия, китаецът Динг Лирен имаше отново белите фигури. Той избра друг дебют, различен от предходната партия с белите фигури, която загуби. Въпреки пасивната си игра, Ян Непомнящий успяваше да поддържа равенството и постепенно изравни играта. Последва обаче грешка, която позволи на китаеца Динг да пожертва топ за кон, но благодарение на преднала защитена проходна пешка, получи силна атака и печеливша позиция. Без да допусне грешка - китацът спечели партията, с което изравни резултата в мача: 2-2.

Регламент:

Ще бъдат изиграни 14 партии по класически шахмат, а при равенство следват правила за тайбрек и определяне на победител в партии на ускорен и блиц шахмат.

Времето за игра е 120 минути за първите 40 хода, следвани от 60 минути добавка за следващите 20 хода, и финално още 15 минути добавка до края на партията, заедно с 30 секунди добавка на всеки ход след 61-вия.

Официален сайт на мача за световнатата титла по класически шахмат, с опция за гледане НА ЖИВО:
https://worldchampionship.fide.com/

Можете да гледате онлайн и от lichess.org, само превключете на съответната партия:
https://lichess.org/broadcast/fide-world-chess-championship-2023/round-2/ogOxYZ5q
(704 преглеждания)


Други статии
2023/11/20 - България е европейски отборен шампион за жени за 2023г.
2023/8/21 - Нургюл Салимова остана втора след драматична загуба на финала на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/8/19 - Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/8/16 - Нургюл Салимова играе на полуфиналите на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/5/9 - Динг Лирен (Китай) е новият световен шампион по класически шахмат (2023)

Коментарите са собственост на потребителя, който ги е писал. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.
Изпращач Свързани

Шах    Шах
 
:: Търсене
 
 
:: Влез
Потребителско име:
Парола:
 
:: Топ връзки