Гросмайстор Кирил Георгиев с Шахматен рекорд за едновременна игра срещу 360 души - Снимки и пълен репортаж

Дата 2009/2/27 | Заглавие: Шахмат България

Гросмайстор Кирил Георгиев проведе шахматен сеанс с любители и шахматисти, за подобряване на световния рекорд за максимален брой едновременни шахматни партии. Сеанса се състоя на 21 февруари 2009 година в зала №5 на Международния изложбен център (Интер Експо Център) в София при отлична организация от организаторите ШК “Левски” (б.р. Браво! Поздравления!). Годината за провеждането на сеанса не е избрана случайно – тази година София чества 130 години от обявяването си за столица.

Специални поздрави на младият Самуил от ШК "Рицар". Пълен репортаж от сеанса и много снимки и видео...
Гросмайстор Кирил Георгиев – кратка биография
Кирил Димитров Георгиев е роден на 28 ноември 2965г. в Петрич. Първи учител по шах е баща му Димитър Георгиев. 8-годишен се научава да мести фигурите по шахматната дъска.

През 1983г. в Белфор (Франция) младият Кирчо става световен шампион за младежи с резултат 11,5т. от 13 партии. Този резултат и до ден днешен остава ненадминат (като световен рекорд, но не за Гинес).

Кирил Георгиев е трикратен шампион на България - 1984г., 1986г. и 1989г. Дебютира в националния отбор по шахмат през 1982г., а от 1983 до 1994г. и от 2004г. до 2007г. е лидер на отбора. Участник е в 13 шахматни олимпиади.

Записвал е победи над най-големите шахматисти в Света, а именно - Гари Каспаров и Анатоли Карпов. През 1993г. става първият българин в челната 10-ка на ФИДЕ. Най-вероятно това пък е дало сила и стимул за Веселин Топалов да подобри това постижение и да се изкачи на Световния връх в шахмата. Кирил Георгиев е победител в много шахматни състезания и е записвал отлични представяния в повечето си участия.

Семейното му положение е семеен, с две деца.

Сеанса на Гросмайстор Кирил Георгиев – общи данни
В сеанса взеха участие 360 любители и шахматисти от цяла България. Минималният брой участници, който бе нужен за поставянето на световен рекорд бе 327 322 души. Както е по традиция на сеансите на едновременна игра, белите фигури на всички дъски бяха отредени на ГМ Кирил Георгиев.

Сеанса на Гросмайстор Кирил Георгиев и световния рекорд
За да бъде поставен световен рекорд бе необходимо да подобри рекорда на английския международен майстор Андрю Мартин. На 21 февруари 2004г. (точно 5 години по-рано) той играе евдновременно срешу 321 шахматисти в Уелингтън Колидж, Кроутор, Беркшир (Англия).

На 01.08.2005 година Сюзан Полгар играе общо 1131 партии срещу 326 съперника едновременно във Флорида (реално си е световен рекорд), което се пада средно по над 3 партии на човек. Но от Гинес са заявили, че рекорда може да се запише само в ч категория и тя избира за "най-много изиграни партии в рамките на 24 часа".

Имаше много версии за условията за постигането на световен рекорд, но може би объркването идваше от това, че имаше възможност да бъде постигнат повече от един Световен рекорд. Някой казваха че трябва да се постигнат над 80% успеваемост, други казваха над 323 точки (б.р. Точкуването е: 1 победа е една точка, реми е 1/2 точка). Истината е че Кирил Георгиев се е прицелил към рекорда за максимален брой партии, започнати едновременно и завършени до 24 часа от започването на сеанса. Тук условието за успеваемост е да има положителен баланс при победите.

Тук официалния рекорд е 321 партии на Андрю Мартин, но неофициално Сюзан Полгар е играла срешу 326 шахматисти, което за честта на Кирил Георгиев е минимума, който трябва да бъде постигнат.

Вторият рекорд, към който се бяха прицелили Кирил Георгиев и организаторите, бе да се подобри рекорд за най-много победи. В този случай Кирил Георгиев трябва да постигне определен брой победи (б.р. не точки, а победи?) - над 310 победи.
Какво успя да подобри и какво не успя? Това ще разберете по-нататък в статията. Сега започваме в хронологичен ред...

Сеанса на Гросмайстор Кирил Георгиев – преди началото
Още с влизането в сградата, забелязахме огромна тълпа от хора. Това бе нашата опашка – за официално записване за участие в сеанса. Част от екипа направихме малко снимки и видео във все още празната зала за игра и чакахме своя ред за записване. Част от екипа пазеха ред и за някои от нас регистрацията бе много бърза . Но като цяло за 1 час всички участници успяхме да се регистрираме и да заемем местата си в залата. Нашият екип бе така да се каже във “ВИП ложата” – точно на единия ъгъл, откъдето имахме наблюдение над цялата зала.

Сеанса на Гросмайстор Кирил Георгиев – откриването
Организаторите бяха поканили Отец Йоан да направи водосвет за здраве. С това започна откриването на събитието. Присъстваха представители на част от спонсорите: Хилд, Булгар Реклама, Кирил Арсов от Софийския общински съвет, също така кметът на район Изгрев инж. Панайот Бончев, шефката на ДАМС Весела Лечева, евродепутатът Кристиан Вигенин и други непознати за нас гости и спонсори. Николай Тодоров от ШК “Левски” бе представителя на организаторите на сеанса от ШК “Левски”. Кирил Георгиев не бе пред първите на сцената и се присъедини впоследствие, за да обере вниманието на медии и публика. Повечето от гостите и спонсорите произнесоха кратки приветствени речи. В тях се изказа благодарност за обединението на всички шахматни клубове в София и за обединението при гласуването за отпускане на средства от Софийския общински съвет. Ние също им благодарим. И така всичко бе готово за старта, където на първа маса...

Сеанса на Гросмайстор Кирил Георгиев – Началото и първите 2 обиколки
На първа маса срещу Кирил Георгиев седна самият Отец Йоан. Явно всеки би искал да премери силите си срещу гросмайстор и отецът е приел отправената му покана. Началото бе дадено със символичен ход от патрона на Сеанса – кметът на район Изгрев инж. Панайот Бончев в 11:35 часа.
На следващите няколко маси бяха гости на сеанса и журналисти. Интересът от медиите бе много голям (поне за България) и в първите минути Гросмайстор Кирил Георгиев отдели подобаващото внимание. Той отговори на няколко въпроси от страна на телевизии, позира за снимки и бе в отлично настроение. Но вече бе време за шах!
Гросмайсторът се ръкува със всички участници в първия си ход, както е редно в началото на всяка шахматна партия.
Масите за игра бяха с ширина около 1 метър, а броят на участниците бе 360 души. Това означаваше, че на всяка обиколка, Кирил Георгиев изминава по 350-400 метра. На всяка маса Гросмайсторът отделя по минимум 3 секунди време – противникът му да изиграе ход, той да помисли и да отговори. И така 360 пъти... Изборът на дебюти бе разнообразен, с цел участниците да не гледат един от друг. Така всеки получи право на изява – кой колкото може!
За първите 2 обиколки (респективно първите 2 хода) бе необходим около 1 час. По регламент на световния рекорд на всеки 1 час Кирил Георгиев има право на кратка регламентирана почивка от 10 минути. По време на първите 2 почивки последваха изненади за публиката – предметни награди – шахове, книги и най-вече шахматни часовници...

Сеанса на Гросмайстор Кирил Георгиев – ВИП Участници и гости
На първа маса с ВИП покана участие взе Отец Йоан. От Столичния общински съвет участие взеха общинските съветници: на маси № 2 Кирил Арсов (НДСВ), № 3 Стефан Иванов (СДС), № 4 Атанас Черешаров (ГЕРБ), а като гости присъстваха Иво Тонев (ГЕРБ), Петър Курумбашев (БСП) и Вили Лилков (СДС).

Сеанса на Гросмайстор Кирил Георгиев – Съдиите
Мария Николиева (Столичен център по шахмат)
Иво Христов (ШК Рицар)
Румен Градишки (ШК Рицар)
Росен Лазаров (ШК Бадев)
Стефан Стойнов (ШК Триадица)
Георги Николов (Арт спорт талант)
Яна Томова (Левски)
Орлин Николов (ШК Ботвиник)
Иван Димитров (ШК Виктори Благоевград)

Сеанса на Гросмайстор Кирил Георгиев – Спонсорите
Като цяло зад идеята и изпълнението за този сеанс се постигна пълно единодушие както между шахматните клубове в Столицата София, така и в Столичния Общински Съвет! Това единодушие скоро не е било и може би скоро няма да се повтори, но все пак се радваме че за такива големи постижения се обединяваме. Ето и списък на спонсорите:
Гражданско сдружение за Изгрев, Столичен общински съвет, Интер експо център, Глобъл файнънс, Есте пропъртис, Булгарреклама, Софарма, Монолит-Л, Райт рентал, Ред девил кетъринг, Конгрес инженеринг, Хилд и Елит прес.


Повече по темата:
Крайни резултати от шахматния сеанс опит за Световен рекорд на Гросмайстор Кирил Георгиев в София 2009
Гросмайстор Кирил Георгиев: Пресконференция След Шахматен Сеанс За Гинес (Видео)

Галерия снимки от шах сеанса на Гросмайстор Кирил Георгиев:







Интервю с Кирил Георгиев след пресконференцията (видео):



Видео от сеанса, изпратено от Неделчо Димитров:




Статията идва от ChessFish.com
https://chessfish.com

URL адреса на тази статия е:
https://chessfish.com/modules/news/article.php?storyid=1025