:: Основно меню
 
:: Шахмат
 
:: Кой е в сайта
Потребители на линия: 3

Регистрирани: 1
Анонимни: 2

pvn_gv, още...
 
:: Случайни новини
 
:: Последно обновени събития
 
 
Промяна в системни настройки на сървъра!
Здравейте почитатели на шахмата!
Считано от 3 април 2017г., преминаваме към използването на SSL сертификат (HTTPS) за сайта Chessfish.com. Това е нова версия на стария HTTP протокол, която предлага защитена връзка при свръзването със хостинг сървъра. Това е технология на настоящето и бъдещето.
Надяваме се, че няма да имате проблеми с новата настройка. В случай на нужда, моля пишете ни на адрес: web@chessfish.com и ще ви съдействаме, за да можете да влезете в сайта!
Най-важно е да използвате достатъчно нова версия на вашия браузър, за да си осигурите нормална работа със сайта! Поддръжка на сайта от агенция Градивните!

Веселин Топалов - спящият шахматен великан!

Мина доста време от големите успехи на най-добрият ни български шахматист на всички времена - гросмайстор Веселин Топалов. Много от нас помнят как преди малко повече от 2 години в Сан Луис (Аржентина) Веселин Топалов записа името си в историята на шахмата спечелвайки категорично Световното Първенство 2005 на ФИДЕ (под формата на турнир всеки срещу всеки) и ставайки първият българин Световен Шампион по Шахмат. Помня, че тогава нямаше български шахматен портален сайт и ние решихме да бъдем първите! Оттогава насам доста неща в шахмата се промениха и продължават да се променят...       цялата статия...

Веселин Топалов в миналото
В последната година, Веско имаше неуспешни представяния, което е нормално в съвременния шахмат. Противниците вече свикнаха с неговия стил на игра - с много риск и усложнения и избират сигурни продължения, където само Топалов рискува и по тази причина вече доста често записва загуби. В тази насока може да се очаква снижаване на рисковите ходове, което ще подобри резултатността (по-точно ще намали загубите) и шансовете за по-добри класирания.

Но как успяват големите шахматисти да постигат и да задържат високо ниво на игра? Ясно се вижда с какво е свързан успехът на Веселин Топалов - домашен анализ! Предполагам не всички сте научили когато Топалов стана Световен шампион, но съм 99% сигурен, че помните онзи решителен ден, в който по телевизии, радиа и уеб сайтове се разпространи новината, че Топалов е загубил т.нар. "Обединителен мач за световната титла" през Октомври 2006г. в Елиста (Калмикия) от претендента - руснакът Владимир Крамник. Този мач бе изключително драматичен, може също така да се нарече и скандален. Нарекоха го дори "Тоалетната война". Няма да припомням повече подробности около този мач. Който желае да научи повече, може да си изтегли пълната хронология на мача, заедно с всички партии с коментари към тях, от нашата секция е-Бюлетин шах. Това е нашата мини-книжка, която стана много популярна - има над 10 000 изтегляния!

Само преди дни Веселин Топалов успя да спечели една много важна партия от психологична гледна точка - срещу най-големият си "враг" в шахмата - Владимир Крамник. Всъщност не може да се каже просто "спечели", Топалов направо прегази Крамник (сега се сещам, че имаше песен: Ще те мачка валяка, или подобна ). С изключително красива жертва, подготвена от помощникът на Топалов - Иван Чепаринов, Веско спечели тази партия и успя да си "отмъсти" частично за загубата на титлата. Интересно е да се отбележи, че двамата - Топалов и Крамник, не подават ръка за поздрав в началото на партиите си, след мача за световната титла в Елиста.

Веселин Топалов днес
Утре завършва участието на двамата българи - Топалов и Чепаринов, в силния шахматен турнир Корус 2008 - Вайк аан Зее (Холандия). И двамата не успяха да покажат на какво са способни и завършват с резултати под нивото си (рейтинга си). Заедно със Силвио Данаилов тримата са сформирали добър екип, даващ плодове. Непрекъснатият анализ на Чепаринов му помогна да премине границата от 2700 рейтинг и вече е в групата на т.нар. супер-гросмайстори!


Веселин Топалов, Иван Чепаринов и бъдещето
Не можем да предполагаме какво ще ни предложи съдбата, но можем да се надяваме и да пожелаем много здраве преди всичко на нашите най-добри шахматисти, като не забравяме да пожелаем същото и на техния мениджър - Силвио Данаилов. Честно казано Данаилов ми прилича малко на Христо Стоичков. Дали е добре или не, няма да коментирам - вие коментирайте

Гледайки последните резултати на Веселин Топалов, може да се предположи, че подготовката му ще бъде изцяло насочена към подобряване на формата за предстоящия кандидатски мач срещу състезаващия се за САЩ - Гата Камски. Успехът в този мач ще означава участие в мач за световната титла по шах! Ето защо резултатите на Топалов в тези дни не бива да ни изненадват - всеки си има приоритети.

Веселин Топалов ще вземе участие в един от най-силните турнири на Света за всички времена (21-ва категория!!) - тазгодичното издание на Линарес-Морелия 2008 (може да се каже и Морелия-Линарес). С изключение на украинеца Иванчук, всички останали шахматисти са изключително борбени и се очакват ожесточени битки! Световният шампион Ананд ще вземе участие!

Топалов и Чепаринов ще участват заедно на МТел Мастърс 2008! Тук местното дерби ще бъде най-очаквано. Двамата работят заедно от няколко години и знаят и "кътните си зъби", както се казва След домашния турнир можем да очакваме мачът на Топалов и Камски, а през октомври 2008г. - Мачът за Световната титла между Ананд и Крамник.

Повече информация за Топалов:
- Веселин Топалов в ChessFish
- Веселин Топалов в Уикипедия

Това е за днес. Поздрави на всички празнуващи (те си знаят кои са)

Обновяване (2008-10): Мачът Топалов-Камски 2008 (Украйна) - Кандидатски мач за Световната титла през 2009
(4318 преглеждания)


Други статии
2023/11/20 - България е европейски отборен шампион за жени за 2023г.
2023/8/21 - Нургюл Салимова остана втора след драматична загуба на финала на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/8/19 - Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/8/16 - Нургюл Салимова играе на полуфиналите на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/5/9 - Динг Лирен (Китай) е новият световен шампион по класически шахмат (2023)

Коментарите са собственост на потребителя, който ги е писал. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.
Изпращач Свързани

Шах    Шах
 
:: Търсене
 
 
:: Влез
Потребителско име:
Парола:
 
:: Топ връзки