:: Основно меню
 
:: Шахмат
 
:: Кой е в сайта
Потребители на линия: 1

Регистрирани: 0
Анонимни: 1

още...
 
:: Случайни новини
 
:: Последно обновени събития
 
 
Промяна в системни настройки на сървъра!
Здравейте почитатели на шахмата!
Считано от 3 април 2017г., преминаваме към използването на SSL сертификат (HTTPS) за сайта Chessfish.com. Това е нова версия на стария HTTP протокол, която предлага защитена връзка при свръзването със хостинг сървъра. Това е технология на настоящето и бъдещето.
Надяваме се, че няма да имате проблеми с новата настройка. В случай на нужда, моля пишете ни на адрес: web@chessfish.com и ще ви съдействаме, за да можете да влезете в сайта!
Най-важно е да използвате достатъчно нова версия на вашия браузър, за да си осигурите нормална работа със сайта! Поддръжка на сайта от агенция Градивните!

Световно първенство по шах Мексико 2007 - Обзор на шампионата

В тази статия четете - Обзор на шампионата - Организация, борба и атракция, представянето на всеки от състезателите.
Още - Какво следва след световното... участието на Веселин Топалов в световни първенства...

Организация
Организаторите се представиха на ниво и въпреки проблемите в началото с официалния сайт, партиите на живо минаха без проблеми! Организацията в залите за игра и пресконференция бе отлична и предостави възможност на състезателите да покажат най-доброто от себе си. Единствено руснакът Александър Гришчук не остана в официалния хотел и се премести в друг, поради невъзможността прозорците да се отварят и за да се проветрява стаята когато пуши цигари.

Борба и Атракция
Вишванатан Ананд показа най-агресивна и стабилна игра, и много желание за победа. Александър Морозевич показа силен боен дух и записа най-много резултатни партии, за негово съжаление повечето с негативен резултат (+3,-5), но пък спечели много фенове на своя страна. Левон Аронян изигра нестандартни ходове в няколко от своите партии, които в повечето случаи не му донесоха успех, но разнообразиха играта и показаха желанието му за нещо повече от реми. Гришчук показа желание за борба и "почти" надигра лидера Ананд в 13 кръг (партията завърши реми). Играта на досегашния световен шампион Крамник, сънароднка му Свидлер, унгарецът Леко и натурализирания израелец Гелфанд не впечатли с нещо особено - всички те чакаха грешки на съперника, за да се разпишат.


Представянето на всеки от състезателите

(1) Вишванатан Ананд - RP 2860, +4 (* RP - Rating performance)
Индиецът Вишванатан Ананд е новия световен шампион по шахмат. Той бе шампион на ФИДЕ за периода 2000-2002. От 2003 година е световен шампион по ускорен шах! Ананд завършва турнира с най-високия rating performance - 2860.

(2) Борис Гелфанд - RP 2812, +2
Израелеца Борис Гелфанд през по-голямата част от надпреварата се движеше втори. Реално той поддържаше интригата в шампионата и кръг преди края бе на точка от лидера Ананд, което направи последния кръг вълнуващ. Той записа победи над Морозевич и Аронян, но допусна загуба от Гришчук.

(2) Владимир Крамник - RP 2806, +2
Руснакът Владимир Крамник, досегашен световен шампион, започна силно и атрактивно в началото на турнира. Но играта му с черните фигури бе еднообразна - Руска защита. Бързите ремита (едно от тях на 13-и ход!) разочароваха много шахматни фенове по Света. Може спокойно да се каже, че Крамник не показа борбеност и залага всичко на следващия мач-реванш за титлата през 2008г. Крамник допусна една загуба (от Морозевич), което рядко му се случва.

(4) Петер Леко - RP 2752, +0
Унгарецът Петер Леко както обикновено игра без динамика в солидни позиции. Записа 2 победи, но и допусна 2 загуби и завърши с 50% актив.

(5) Пьотр Свидлер - RP 2726, -1
Руснакът Петер Свидлер успя да запише победа в Мексико едва в последния кръг. Той допусна 2 загуби и не показа атрактивност в играта си. През цялото време на турнира бе в дъното на временното класиране и само победата в последния кръг му донесе престижното 5 място. Завърши с 11 ремита (най-много от всички шахматисти)!

(6) Александър Морозевич - RP 2694, -2
Руснакът Александър Морозевич се представи в типичния си боен дух. Той спечели над Крамник (!), Гришчук и Свидлер (всичките сънародници), но допусна 5 загуби! Все пак стилът му на игра впечатли почитателите на шаха и спечели много нови фенове. Шахматисти като него, Топалов, Гришчук са сред най-атрактивните за публиката и организаторите на големи състезания трябва да оценят тази качества.

(6) Левон Аронян - RP 2695, -2
Арменецът Левон Аронян сякаш нямаше физически сили за този турнир (има информация, че е играл на антибиотици). Той допусна 2 загуби от Гелфанд и по една загуба от Ананд и Крамник, но пък записа победи над Гришчук и Леко. Като цяло се представи много под възможностите си.

(8) Александър Гришчук - RP 2670, -3
Руснакът Александър Гришчук показа голяма борбеност в повечето партии. Записа 2 победи, но допусна 5 загуби. В партията си срещу Ананд от втората половина на турнира, той притисна Ананд веднага след дебюта и бе много близо до победа. Не заслужава да бъде последен, но не винаги красивата игра е ефективна. Изключително интересен за публиката стил. Дано го видим скоро в някой гросмайсторски турнир...


Какво следва...

Световното първенство за 2008 г. ще се проведе във втората половина на 2008г. (най-вероятно септември-октомври). През 2008г. световното първенство ще бъде МАЧ, а не турнир! Настоящия световен шампион Вишванатан Ананд (Индия) ще защитава титлата си срещу бившия шампион - Владимир Крамник (Русия).

Очаква се и друг мач през 2008г., който да предшества мача за титлата меужду Ананд и Крамник. Българинът Веселин Топалов ще играе с победителя от Световната Купа за 2007г. (World Cup 2007). Този мач би трябвало да се проведе в третата четвърт на 2008г.

Но преди този мач следва самата Световна Купа 2007 - Обновен списък на участниците в нея са достъпни от сайта на ФИДЕ, от дата 9/30/2007.

Очаква се през Март-Април 2008 да се проведе световното първенство за 2008г. за жени. Според последните данни от ФИДЕ, първенството ще се проведе в Аржентина.


Какво следва... - списък

Световна Купа (World Cup) 2007 - Ханти-Мансийск (Русия), 22 Ноември - 18 Декември 2007
Световно първенство по шахмат 2008 за жени - Най-вероятно в първата част на 2008г.
Световно първенство по шахмат 2008 (World Chess Championship) - Ананд-Крамник
Кандидатски мач 2008 - Веселин Топалов срещу победителя от Световната купа
Световно първенство по шахмат 2009 - Победителя от кандидатския мач през 2008г. и победителя от мача Ананд-Крамник
Шахматна олимпиада 2008 в Дрезден (Германия) - 12-25 Ноември 2008
(2120 преглеждания)


Други статии
2023/11/20 - България е европейски отборен шампион за жени за 2023г.
2023/8/21 - Нургюл Салимова остана втора след драматична загуба на финала на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/8/19 - Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/8/16 - Нургюл Салимова играе на полуфиналите на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/5/9 - Динг Лирен (Китай) е новият световен шампион по класически шахмат (2023)

Коментарите са собственост на потребителя, който ги е писал. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.
Изпращач Свързани

Шах    Шах
 
:: Търсене
 
 
:: Влез
Потребителско име:
Парола:
 
:: Топ връзки