:: Основно меню
 
:: Шахмат
 
:: Кой е в сайта
Потребители на линия: 7

Регистрирани: 3
Анонимни: 4

pvn_gv, Minister, 4arli, още...
 
:: Случайни новини
 
:: Последно обновени събития
 
 
Промяна в системни настройки на сървъра!
Здравейте почитатели на шахмата!
Считано от 3 април 2017г., преминаваме към използването на SSL сертификат (HTTPS) за сайта Chessfish.com. Това е нова версия на стария HTTP протокол, която предлага защитена връзка при свръзването със хостинг сървъра. Това е технология на настоящето и бъдещето.
Надяваме се, че няма да имате проблеми с новата настройка. В случай на нужда, моля пишете ни на адрес: web@chessfish.com и ще ви съдействаме, за да можете да влезете в сайта!
Най-важно е да използвате достатъчно нова версия на вашия браузър, за да си осигурите нормална работа със сайта! Поддръжка на сайта от агенция Градивните!

Интервю с гм Александър Морозевич

Интервю с 29 годишния Александър Морозевич, тазгодишен победител в гросмайсторския турнир от 39-я фестивал в Биел, Швейцария, провел се от 22 Юли до 4 Август 2006г.
Морозевич спечели 7,5т. от 10 партии и завърши със 7 победи, 2 загуби и едно реми в последния кръг, с точка и половина преднина пред втория в класирането...
Морозевич говори за възгледите си за шаха...

Александър Морозевич, това е третото ви участие и трета победа в Биел. Каква е вашата тайна?
Биел е важен турнир и ми бе приятно да го спечеля. Тук се чувствам особено удобно, обичам атмосферата и условията за игра. Въпреки това, за мен е все по-трудно...

Как намирате Магнус Карлсен, вашият екзекутор в Биел?
Срещнах се с него за първи път в кариерата си. Той е силен характер, смята и играе бързо. Разбира се, все още се нуждае от трениране, но може да покаже нетърпеливост, което е лесно разбираемо, поради младостта му. Той изглежда е добре подготвен. Останалото зависи от самия него. Ако продължи по този път, може да стигне далеч, много далеч.

Вие сте смятан като един от най-творческите и непостоянни шахматисти. Вие творите на шахматната дъска...
Всеки може да ме определя по различен начин. Имам повече доверие в себе си, отколкото в книгите и компютърно подготовените варианти. Понякога това ми помага да намирам нови идеи. Но аз нямам стабилност и редувам силни със слаби резултати. Това е моята слабост. Това е, което ме отличава от големите шахматисти.

Какво имате предвид?
Повечето шахматисти от "топ 10" са професионалисти в подхода си към шаха. Те посвещават повечето от своето време на него. Ананд, Леко или Топалов не играят несъмнено по-добре от мен, но те са по-сериозни и по-последователни в тяхната работа. Мога да победя всеки от тях в някоя партия, мога да ги изпреваря в някой турнир, но като цяло те логично ме побеждават. Аз се самоопределям до известна степен като аматьор. Шаха продължава да бъде моята голяма страст, разбира се, но аз мога да правя друго в продължение на месеци, преди отново да се върна към шаха. Имам и други интереси, имам приятели извън шаха. Това е моят начин на живот и тои ме удовлетворява.

Какво мислите за обединителния мач за световната титла между Топалов и Крамник?
Всеки двубой между двама шахматисти с висок коефициент, е плюс за шаха. Има явен интерес. Все пак предпочитам да не давам мнение относно мача. Нямам какво да кажа. Предпочитам да не говоря за "обединяване".

Биел, Швейцария, 4 Август 2006

Цялото интервю можете да прочетете на Английски език от официалния сайт!
Репортер: Olivier Breisacher
(2296 преглеждания)


Други статии
2023/11/20 - България е европейски отборен шампион за жени за 2023г.
2023/8/21 - Нургюл Салимова остана втора след драматична загуба на финала на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/8/19 - Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/8/16 - Нургюл Салимова играе на полуфиналите на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/5/9 - Динг Лирен (Китай) е новият световен шампион по класически шахмат (2023)

Коментарите са собственост на потребителя, който ги е писал. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.
Изпращач Свързани

Шах    Шах
 
:: Търсене
 
 
:: Влез
Потребителско име:
Парола:
 
:: Топ връзки