:: Основно меню
 
:: Шахмат
 
:: Кой е в сайта
Потребители на линия: 1

Регистрирани: 0
Анонимни: 1

още...
 
:: Случайни новини
 
:: Последно обновени събития
 
 
Промяна в системни настройки на сървъра!
Здравейте почитатели на шахмата!
Считано от 3 април 2017г., преминаваме към използването на SSL сертификат (HTTPS) за сайта Chessfish.com. Това е нова версия на стария HTTP протокол, която предлага защитена връзка при свръзването със хостинг сървъра. Това е технология на настоящето и бъдещето.
Надяваме се, че няма да имате проблеми с новата настройка. В случай на нужда, моля пишете ни на адрес: web@chessfish.com и ще ви съдействаме, за да можете да влезете в сайта!
Най-важно е да използвате достатъчно нова версия на вашия браузър, за да си осигурите нормална работа със сайта! Поддръжка на сайта от агенция Градивните!

Ананд-Топалов - партия 9 започна в защита Нимцович

Започна 9-тата партия от шахматния мач на годината Ананд-Топалов. Днес Ананд е с белите фигури.

В партията се разигра защита Нимцович и след размени в центъра, на дъската се получи позиция с изолирана пешка по линия "d" за Ананд. Към момента белите имат инициативата...

След развитие на тежките фигури по откритите и полуоткритите линии, Топалов размени двата свои топа за дамата на Ананд. Така се получи динамичен ендшпил с дама срещу 2 топа.

Топалов разчисти целия дамски фланг на Ананд, взимайки последната пешка по линия "а" и така образува 2 защитени проходни пешки. От Ананд се изискват активни действия, преди пешките на Топалов да стигнат близо до последния хоризонтал.

След грешка на Топалов на неговия 46-ти ход, Ананд е с 2 топа, 1 кон и 2 проходни пешки на царския фланг. Топалов е с 1 дама, 1 кон и 2 проходни пешки на дамския фланг. Ананд има силна атака над царя на Топалов, въпреки юе пещките на Топалов са по-напреднали. В момента Ананд има реални шансове на печалба, но има да направи 10-ина хода за по-малко от 8 минути (т.нар. цайтнот)...

Малко преди 60-я ход, Ананд е вече с 2 топа, 1 кон и 1 пещка срещу 1 дама и 2 пешки за Топалов. Ананд все още е с много големи шансове за победа.

След 65-я ход Топалов има вече шансове за реми и дори за победа. Ананд има само 6 минути и по 30 секунди добавка за всеки изигран ход... Топалов има 20 минути.

След 75-я ход позицията изглежда изчерпана и партията клони към реми. Топалов трябва да даде вечен шах и съдията да присъди ремито...

След още няколко хода и ремито бе подписано.
(3579 преглеждания)


Други статии
2023/11/20 - България е европейски отборен шампион за жени за 2023г.
2023/8/21 - Нургюл Салимова остана втора след драматична загуба на финала на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/8/19 - Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/8/16 - Нургюл Салимова играе на полуфиналите на Световната купа в Баку (Азербайджан)
2023/5/9 - Динг Лирен (Китай) е новият световен шампион по класически шахмат (2023)

Коментарите са собственост на потребителя, който ги е писал. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.
Изпращач Свързани

Шах    Шах
 
:: Търсене
 
 
:: Влез
Потребителско име:
Парола:
 
:: Топ връзки